Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Πάτρα: «Βάλαμε στο φαγητό όλη την αγάπη μας», μαθητές μαγείρεψαν στην Κοινωνική Κουζίνα – ΦΩΤΟ

Η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» λειτούργησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας και οι μαθητές μαγείρεψαν μακαρόνια. 

Μαρίνα Ριζογιάννη

Ενα δυνατό μάθημα αγάπης και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο πήραν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Πατρών.

Την περασμένη Τετάρτη στο προαύλιο του σχολείου στήθηκε η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος». «Μαθητές εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με οδηγό το Κουπί της Ελπίδας, μαγειρέψαμε στο προαύλιο, φάγαμε πεντανόστιμα μακαρόνια με κιμά και ζωγραφίσαμε δοχεία μιας χρήσης για τα γεύματα που θα μοιράζονταν σε ευάλωτες ομάδες» μας μεταφέρουν εκπαιδευτικοί του σχολείου και προσθέτουν:

«Συγκεντρώσαμε τρόφιμα για το επόμενο κοινωνικό μαγείρεμα. Ο κ. Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής του «Αλλου Ανθρώπου» από το 2011, μας μίλησε για την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά, τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και τις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης. Μας είπε την ιστορία του Κουπιού της Ελπίδας, με το οποίο ανακατεύει το φαγητό στα τεράστια καζάνια που στήνονται κάθε φορά. Το κουπί αυτό, λοιπόν, έσωσε μια πενταμελή οικογένεια προσφύγων που είχε ναυαγήσει στη Λήμνο. Η οικογένεια, αφού βγήκε στη στεριά, χάρισε το κουπί στον κύριο Κώστα μας (ναι, είναι πια ο δικός μας κύριος Κώστας) και αυτός το αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο. Ολα τα παιδιά, από τα μικρότερα ως τα μεγαλύτερα, συμμετείχαν στο μαγείρεμα. Δάκρυσαν λίγο τα μάτια μας όταν καθαρίζαμε κρεμμύδια, αλλά ήταν τα πιο χαρούμενα δάκρυα που χύθηκαν ποτέ σε σχολείο! Ευχαριστούμε τον ”Αλλο Ανθρωπο” για το μάθημα που μας έδωσε και ευχόμαστε να γίνονται συχνότερα παρόμοιες δράσεις στα σχολεία μας».

Αναστασία Ζαφειροπούλου (εκπαιδευτικός), Λίνα Πανταρτζίδου (από τα πιο δραστήρια μέλη του Αλλου Ανθρώπου στην Πάτρα), Μαρία Κοσσυφίδου (εκπαιδευτικός), Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος με τον δραστήριο διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραλίας, Σταύρο Σταυρόπουλο

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα των παιδιών αποτυπώνονται στα παρακάτω κείμενά τους.

Ολοι οι μαθητές συμμετείχαν στην ετοιμασία του φαγητού. Το Κουπί της Ελπίδας έσωσε κάποτε ανθρώπινες ζωές, τώρα δυναμώνει παιδικές ψυχές

Δημοσθένης Κολλιός «Χθες έγινε μια υπέροχη δράση στο σχολείο. Η Κοινωνική Κουζίνα ”Ο Αλλος Ανθρωπος» επισκέφθηκε το σχολείο μας και μαγειρέψαμε μακαρόνια. Μετά ο κύριος Κωνσταντίνος, μας μίλησε για το πώς και πότε απόκτησε το Κουπί της Ελπίδας. Περάσαμε φοβερά».

Αντωνία Κουλοπούλου: «Αυτή η εμπειρία ήταν μοναδική και δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Χαίρομαι αφάνταστα που συμμετείχα και εγώ σε αυτήν τη δράση. Το μήνυμα που μου πέρασε είναι ότι είμαστε όλοι ίσοι και δεν διαφέρουμε πουθενά. Ολοι οι άνθρωποι κάνουν για όλες τις δουλειές».

Σωκράτης Τσιχλιάς: «Ο ”Αλλος Ανθρωπος” είναι μια ομάδα που βοηθάει τους άστεγους, δίνοντάς τους φαγητό. Χθες ήρθε στο σχολείο μας  και πέρασα υπέροχα. Χάρηκα πολύ επειδή το φαγητό που δώσαμε μπορεί να δώσει χαρά σε κάποιον άστεγο. Εμένα δεν με ένοιαζε να φάω, αν και στο τέλος πήραμε όλοι άφθονο φαγητό. Μου αρκούσε η χαρά που βοήθησα ανθρώπους. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους. Οταν μεγαλώσω, σίγουρα θα γίνω μέλος του ”Αλλου Ανθρώπου”».

Δημήτρης Ζιώγας: «Μου άρεσε πολύ που βοηθήσαμε. Μας είπαν να μην κάνουμε κακό σε ανθρώπους. Το φαγητό ήταν πολύ νόστιμο και προτείνω σε όλα τα σχολεία να καλέσουν τον ”Αλλο Ανθρωπο”».

Βικτωρία Πάλμου: «Μέσα από την εμπειρία αυτή έμαθα πως πρέπει να σεβόμαστε, να αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας και να προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται».

Μαρία Τσουκαλά:«Ο κύριος Κώστας μοίρασε σε όλους μας από ένα κομμάτι του εαυτού του. Ελπίζω όλα τα παιδιά να άκουσαν τα λόγια του, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο».

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ίδρυσε την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Αλλος Άνθρωπος» το 2011. Από τότε, καθημερινά μαγειρεύει και διανέμει 2.500-3.000 μερίδες φαγητό!

Νεφέλη Καράμπελα:«Η εμπειρία αυτή ήταν φανταστική. Βάλαμε στο φαγητό όλη την αγάπη μας. Κάποιοι άνθρωποι χθες έφαγαν φαγητό επειδή εμείς μαγειρέψαμε και τώρα έχουν την ανάμνηση αυτής της χαράς».

Δήμητρα Δημητροπούλου: «Ο ”Αλλος Ανθρωπος” μαγειρεύει για πολύ κόσμο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ιστορία του Κουπιού της Ελπίδας και πιστεύω ότι θα μου μείνει αξέχαστη».

Κωνσταντίνος Ζαφειρέλης: «Ο ”Αλλος Ανθρωπος” αγαπάει τους ανθρώπους τόσο πολύ, που τους μαγειρεύει ανεξάρτητα από το αν ο άλλος είναι μαύρος ή λευκός, Ελληνας ή ξένος».

Βασίλης Μπαρδούσης: «Ηταν μια από τις καλύτερες στιγμές που έχω ζήσει! Θα χαρούμε αν το κάνουν και τα άλλα σχολεία».

Παναγιώτης Κατσελής: «Ηταν μια μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ολες οι τάξεις βάλανε το χεράκι τους για να βγει το φαγητό. Αυτό όμως που είναι σημαντικό για εμένα είναι ότι τον ”Αλλο Ανθρωπο” δεν τον ενδιαφέρει το χρώμα, η θρησκεία, η καταγωγή κ.λπ. Ολοι είμαστε ίσοι, όλοι είμαστε μια ομάδα και κανείς δεν είναι καλύτερος από τον άλλον».

Διώνη Γιαννοπούλου – Λουκοπούλου:«Ολα τα μέλη του ”Αλλου Ανθρώπου” ήταν με το χαμόγελο στα χείλη. Ετσι έκαναν και όλους εμάς να χαμογελάμε. Μας δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσουμε κόβοντας τα λαχανικά, φουσκώνοντας μπαλόνια πάνω στα οποία γράψαμε ευχές και μηνύματα αλληλεγγύης και, γενικά, δουλεύοντας όλοι μαζί. Ολοι για έναν και ένας για όλους».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...