Επίσκεψη Γ. Βαρσαμάκη

Την Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018 επισκέφθηκε το Τμήμα Ε1 ο καταξιωμένος συνθέτης Γιώργος Βαρσαμάκης, μετά από την πρόσκληση που του έκανε η δασκάλα Μαρία Κοσσυφίδου.

Μια μέρα μαγική για όλους μας! Τα παιδιά ξενάγησαν τον συνθέτη στην έκθεση αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων που διοργάνωσαν μέσα στην αίθουσά τους, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του για κάθε μουσικό όργανο ξεχωριστά. Στη συνέχεια ο μαθητής Γεράσιμος Κόκκινος έδωσε μια παράσταση θεάτρου σκιών, στην οποία συμμετείχαμε όλοι «παίζοντας» τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα που είχαμε κατασκευάσει. Η μαθήτρια Μαρία Γεωργιοπούλου έπαιξε στο πιάνο τη σύνθεση του Γιώργου Βαρσαμάκη «Ψιθυριστές ιστορίες για κάτι χαμόγελα» και ακολούθησε μια μικρή συναυλία του, ικανοποιώντας τις επιθυμίες των μαθητών. Περνούσαμε τόσο όμορφα που δεν βγήκαμε καν διάλειμμα, ώστε να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο μαζί του. Κάνοντας έναν κύκλο, βάλαμε στη μέση τον συνθέτη και του πήραμε μια συνέντευξη την οποία θα δημοσιεύσουμε σε εφημερίδα της πόλης μας. Τον ευχαριστούμε για τη μεγάλη τιμή που μας έκανε, να έρθει από την Αθήνα ειδικά για εμάς. Κι έτσι, τα «Μουσικά Παραμύθια» (ο τίτλος της έκθεσής μας) έγιναν «Μυστικά Παραμύθια» (τίτλος δίσκου του Γιώργου Βαρσαμάκη). Ευχόμαστε να συναντηθούμε γρήγορα ξανά και, όπως και ο ίδιος είπε, να συνεργαστούμε κάποια στιγμή. Το σχολείο τελικά είναι ωραίο έτσι!

Ο Γιώργος Βαρσαμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διπλωματούχος πιάνου από το Εθνικό Ωδείο με ανώτερες θεωρητικές σπουδές στη μουσική που ολοκληρώνονται με το πτυχίο της φούγκας.
Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο, παιδικές θεατρικές παραστάσεις, για μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Έχει επίσης συνθέσει έργα για σόλο κιθάρα για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων, για σόλο πιάνο για κουαρτέτο εγχόρδων αλλά και για άλλου τύπου μουσικά σύνολα.
Έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει εφτά δισκογραφικές εκδόσεις με δικές του μουσικές συνθέσεις ορχηστρικής – κινηματογραφικής μουσικής. “Βorn reborn” (2004), “10 Πτήσεις με Αερόστατο”(2006), “Μυστικά Παραμύθια” (2009) , “Λίγο πριν…λίγο μετά” (2012) ,“O.S.T” (2013), το ¨Aurura¨(2015) και το “Inside me” (2017(.
Μουσικά του έργα έχουν παρουσιαστεί από την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ και άλλα μουσικά σύνολα. Από το 2004 έως σήμερα, δίνει συναυλίες παρουσιάζοντας τα έργα του σε φεστιβάλ και χώρους πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Το 2012 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Cambia το βιβλίο με τίτλο “Μουσικές ιστορίες για πιάνο” με έργα του για σόλο πιάνο. Από το 2000 έως σήμερα είναι στέλεχος και προϊστάμενος του μουσικού τμήματος του Ε.Μ.Π.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...